Den brændende busk
Geschichten aus 1001 Nacht - Der brennende Busch

Det siges, at nomader allerede i fordums dage har tygget Arabicas frugter. Ristemetoden kan vi angiveligt takke hyrdedrengen Kaldi for. Efter at hans geder havde tumlet rundt som forrykte, bragte han den kaffebusk, som de havde spist af, til munkene for at søge råd. De smed busken med uforrettet sag i ilden - og var begejstrede over duften fra de ristede kaffebønner.

Krumsabel og mokka
Geschichten aus 1001 Nacht - Krummschwert und Mokka

Mokkaens mekka fra 1500 var - Mekka. Og hver pilgrim udbredte fuld af overbevisning historien om Arabica. Især fordi nydelsens bror, vinen, var forbudt for muslimer. Således trængte Arabicaen ud i enhver verdenskrog: Lilleasien, Syrien, Ægypten, Damaskus og Aleppo. Yemen selvfølgelig - for derfra stammede Arabicaen, som blev dyrket på terrasser, og også fandt vejen til Europa.

Sejrsgangen i Europa
Geschichten aus 1001 Nacht - Der Siegeszug in Europa

Efter at humanistiske doctores nævnte kaffen første gang, gik viden om kaffen i glemmebogen under urolighederne i forbindelse med de europæiske religionskrige. Kaffen dukkede først op igen i fredeligere tider: som de riges drik. Side om side med te og chokolade. Men også da blev pave Clemens VIII. nødt til at beskytte den: mod et forbud som muslimsk trylledrik. Efter at humanistiske doctores nævnte kaffen første gang, gik viden om kaffen i glemmebogen under urolighederne i forbindelse med de europæiske religionskrige. Kaffen dukkede først op igen i fredeligere tider: som de riges drik. Side om side med te og chokolade. Men også da blev pave Clemens VIII. nødt til at beskytte den: mod et forbud som muslimsk trylledrik.

Det første kaffehus i Tyskland
Geschichten aus 1001 Nacht - Das erste Kaffeehaus in Deutschland

Bremen var allerede på et tidligt tidspunkt Tysklands kaffehovedstad. Her åbnede Tysklands første kaffehus i 1673 og den dag i dag præger kaffen byen, hvor mange store og små risterier har samlet sig.

Ud i verden
Geschichten aus 1001 Nacht - In die Welt hinaus

Arabicaen slog igennem som drik i Europa. Portugisere og hollændere udbredte den som verdensplante - ofte gennem så eventyrlige veje som gennem Gabriel Mathieu de Clieu i 1723. Kaptajnen byggede et drivhus til sin kaffeplante til overfarten til Martinique. På den vanskelige tur delte han sin sidste vandration med den sarte lille plante. Og det med succes - direkte aflæggere kan i dag findes bl.a. på Jamaica, i Mexico og på Filippinerne.