En kort historie om filterkaffemaskinen
Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

Man har allerede haft elektriske kaffemaskiner siden det 19. århundrede. Men maskiner, som ligner de maskiner, man har i dag, blev først lanceret i 1950erne. Allerede i starten af 1960erne lancerede Melitta®i samarbejde med firmaet Widman sin første filterkaffemaskine på markedet: "MA 120" – en maskine, som skrev historie. I disse år var kaffemaskiner – til en pris omkring 120,--DM – endnu en ægte luksusartikel.

Først i 1970 lykkedes det filterkaffemaskinen at få sit gennembrud. Der kom flere og flere udbydere på markedet, og filterkaffemaskiner udviklede sig til et masseprodukt. Grundprincippet, hvor vandet opvarmes og dråbevis føres ned gennem filteret, som er fyldt med den malede kaffe, og ned i en kande, har holdt sig til i dag og blev kun let modificeret i løbet af årene.

Hvordan fungerer det egentligt helt præcist?
Wie funktioniert das eigentlich genau?

De fleste filterkaffemaskiner på markedet arbejder efter princippet om gravitations-filtrering. Det foregår på følgende måde:

 

 • Vandet løber fra en vandtank ned gennem et faldrør i varmelegemet.
 • Denne er normalt installeret i bunden af maskinen (under varmepladen).
 • Her opvarmes vandet til knap under 100 °C. Gennem et stigrør føres det varme vand nu ned til kaffepulveret i filteret.
  • Også efter brygningen fortsætter varmelegemet med at varme. På maskiner med glaskande holder den kaffen varm via den indbyggede varmeplade.
  • På maskiner med en termokande er det ikke nødvendigt. Kanden holder kaffen varm, og varmelegemet slår automatisk fra, når kaffen er brygget færdig.
  Aroma-Selector
  Der Aroma-Selector

  De fleste kaffemaskiner tilbereder kaffen på samme måde ved hver brygning. Her kan smagen kun påvirkes gennem kvalitet og dosering af den enkelte kaffesort. Melitta®Aroma-Selector gør det nemmere for kaffeelskeren: Med den er det nemt at variere kaffens styrke efter sin egen personlige smag. De følgende Melitta®-modeller har denne feature: Look®Selection, Look®de Luxe, Look®Therm de Luxe, Enjoy®og Enjoy®Therm.